March 19, 2012

long leave...

assalamualaikum..

ini pagi last aku kat office sebelum bercuti panjang..

petang ni masuk wad, besok operate due to sinusitis..

last 2 weeks aku jumpa ent spec. sebab pening teruk dan hidung macam berbau busuk jer..

sekali check hah hidung belah kiri bengkak n bernanah..

so dia bagi antibiotik paling kuat utk seminggu dan ubat2..

sekali pergi check up last thursday, dia cakap nanah tu masih ada. dia urged to do that ct scan, aku pun buat, sekali pipi belah kiri dah penuh ngan nanah dan mula affect bahagian mata.

doctor cakap nanti boleh merosakkan mata, deria bau etc..

so memikirkan aku dah janji ngan anak2 pi genting on friday, aku cakap aku boleh buat op tu mggu depannya (skrg) jer..

so dengan hidung gitu berbekalkan pam idung, anyibiotik n ubat2 doktor kasik, gigih panjat genting ari jumaat bergumbira bersama anak2..

lepas tu, balik rumah settlekan hal2 rumah..

sbenarnya takdelah ngeri sgt nak operate tu since aku penah buat op d & c sebab gugur dulu..

yang sedih meninggalkan anak2 dgn suami tuh..

yang si abang buleh menerima, jgn dia buat hal emosi pagi2 nak pi sekolah aku takde nanti sudahh..

yang si adik confirm kata "jangannnnn" bila aku cakap aku nak masuk spital..

papa pun dah ditrain siapkan beg sekolah anak2, baju stokin etc aku dah siapkan..

sedih betul...

cemana le dak papa nak menyiapkan budak duaorg tu pagi2 nanti..

nasib jugak insuran cover this op dalam 5-6 ribu kos dia..

selalu tension jugak tiap2 tahun renew medical card time2 nak raya dekat 7-800 setahun..

tapi memang berguna sebab medical cost sekarang mahal. dah tu bukannya kerja kerajaan dpt semua free, panel hospital for company pun takde..

semua ahli keluarga mesti ada medical card and life insurance for that rainy days..

so hospital dah telefon pesan dtg ptg krg bawak ct scan result etc..

so doakanlah aku cepat sembuh..

takde pape rabu aku keluar..

kalau rasa tak sihat, jgn kedekut, trust your instinct, dan pergi jumpa specialist..

utk sakit kepala aku ni dah jumpa 2 doktor biasa pun tak boleh detact, habis dekat rm80 jugak..

lepas settle hal ni, aku janji nak buat pap smear..

insyaallah.. bye korang..

see ya next week..

or if terajin masa cuti ni aku updatelah..

bye

4 comments:

  1. eh diana..kebetulan harini aku buat entri psl resdung..kalau rajin leh baca sini:


    http://www.inspirasihatcantik.com/2012/03/resdungsinusitis-tiada-kaitan-dengan.html


    aku pon ada resdung..alhamdulillah after mkn i-kids dan propolis resdung aku dh berkurangan (aku bukan promote just share aje okehh)



    aku doakan yg terbaik utk ko :)

    ReplyDelete
  2. oh ya..aku nk minta izin guna entri ko (just link) utk entri aku esok ya (kat blog inspirasi)

    ReplyDelete
  3. aah baru baca.aku pun dr zaman sekolah dulu zaira.. dasar tak berpantang.lepas tu habuk renovation semua. bagus ke produk tu? ok nanti paper aku roger okeh

    ReplyDelete
  4. ana!! semoga selamat menjalani operation. psl pap smear tu aku pun baaaaru jap td berjanji pd diri sendiri ujung bulan ni mesti gi buat. moh kita!!

    lep u ana....walaupun hidung ko berbalut2 nanti aku tetap syg ko muaacckkks!!

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..