February 2, 2012

STOP

assalamualaikum..

minggu ni cerita biasa2 je..

cuma aku kurangkan dah asik memikirkan hal orang lain..

macam trying too hard to please everyone..

sejak awal bulan pagi2 angkat kuali prepare breakfast.

mula2 anak makan, lama2 aku bwk bekal pi opis..

ye memang menjimatkan masa, duit tp mcm tak de life..

balik pulak selingsing lengan sapu mop satu rumah..

hampir setiap hari sejak sebulan lepas..

lepas tu berterusan sampai ke malam dengan mata nak terpejam2..

aku stop...

takdelah stop ape, stop masak sarapan n makan malam aje..

nampak senang kan. masak tu senang, bab ngemas tu huhhhhh..

memang ada seminggu aku jadi pemalas dalam sebulan..

yang lain2 macam biasa..

dalam stop tu tak sampai hati tiap2 hari amik along balik sekolah sebab papanye busy mggu ni..

so hasil rejuvenasi mggu ni, aku takdelah terlelap kat sofa sementara nak tidorkan budak2 ni..

aku tido awal atas katil instead of sofa and have a good sleep.

takde sape pun paksa aku masak pagi petang tu. cuma aku macam nak jimatkan masa.

bila aku terbaca baru2 ni ada sorang ibu kena kanser payudara. bila kena tu dia mula berhenti memikirkan orang lain. listkan semula benda yang dia nak buat sebelum dia mati dan semua ahli keluarga dia support dia..

so dia go for bungee jumping kat oversea, kalau sakit terus pegi jumpa doktor instead of tahan je. kita akan selalu gitu kalau anak sakit kemain nak terbang jumpa doktor. kalau diri sendiri tahan kau pergi farmasi. beli brg2 yg selama ni dia save for the kids, padehal anak2 dia dah besar. u knowlah mummy selalu pikir masa depan macam ahli nujum..

ingat. kita kena jadi that happy mama..

anak2 akan gembira kalau kita gembira.

stop bullying yourself.

semua mesti jadi ok. insyaallah..

bukannye kau selalu jadi pemalas pun..

pemalas is a lil escape too :)

3 comments:

  1. betul..masak tu senang bab ngemas tu yg patah pinggang..


    ko bayangkan lah aku yg kena masak ntah berapa kali sehari..aku rs cam sepanjang zaman aku dok dapor..last-last aku angkap lappy bwk gi dapor..blogging smbil masak..


    sbb tu hari sabtu ahad aku x nk masak..walaupon haritu suami aku bising tp aku ckp balik kt dia..aku pon perlu rehat gak..

    ReplyDelete
  2. betul2..aku tabik spring kat semua suri rumah.. mcm mak aku jugak.. tp ingat kena rest walopun hati tu x sampai heheh

    ReplyDelete
  3. :) jom turun kl lah ana!!!! kita merendek nak! aku amik cuti weekday 1 hari jew.... jom laaaa

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..