November 29, 2011

a neighbour from pluto

assalamualaikum

hai semua..

sungguh sibuk mak sekrg nih. sepupu sepapat berkahwin. jadi gigih hantar diri sebagai perwakilan mak mentua yg x dpt hadirkan diri. nama baik mak mentua kena jaga okeh. bila org tanya ko anak sape? cakap menantu laila. ooh.. comelnya ---> tipu.

cuma bab pemakaian je agak kureng. org lain pi potong bawang pakai baju kurung, yg kau pakai jeans n t shirt. lantaklah. janji kehadiran membuahkan hasil..

kitorg adik badik ipar duai biras pi menolong dari sabtu sampai ahad lepas sebab mak mentua aku kena pergi pahang. aku biasa amik part yg mudah, dan ingat tak adik ipar lelaki aku pandai masak? ye dia terer dr melapah lembu sampai masak lauk pengantin. pasrah jelah..

ok. itu sume takder kaitan. apa yg nak ditonjolkan di sini adalah kesan dr entri adab2 kejiranan gilmore girls hari tu..

kenapa gilmore girls? sebab cerita dia comel. neighbourhood dia comel. dia ni actually cerita tv pasal satu ibu tunggal dan anak dia yg dia conceive masa dia umo 16. out of wedlock. dorg tggal di stars hollow. mereka pegi minum kopi everyday (i love this). dorg ada satu inn aka rumah tumpangan yang sgt comel. cita2 aku adalah memiliki satu inn yg comel okeh. pendek kata tempat tggal dia tu stars hollow tu jiran2nya sgt bekerjasama dan menjaga kebajikan gilmore girls yg terpinggir ini.

ok sambung balik. lepas insiden blender tak dipulangkan, dan menerima nasihat dari puan jelita the vavavoom MK, petang tu aku pun pegi mintak balik blender tu.

MK kata aku dibuli..

aku rasa mmg betul..

dalam hujan2 nak lebat tu aku pggil2 anak dia sebab mak dia kerja sampai pukul 7. anak dia jawab tp takde org keluar..

so aku da cakap ngan MK, aku akan gegar pintu kalau org buat donno. lagi. itu ari dah pggil for ur info.

dekat 5x pggil, no reply, aku dgn adik berangkat ke sebelah dengan mulut kecil adik mcm belatuk bertanyakan "kenapa mama" "kenapa mama" sebanyak 8x berturut2. dia ni mmg kepoh mcm mak dia -_-"

sampai depan pintu kaca rumah dia elok nampak anak2 dia tgh tgk tv kat dlm aku gegar pintu. dipendekkan cerita bende tu dipulangkan. mula2 takde penutup, lepas aku tanya baru kasik.

luckily anak dia ckp terima kasih masa pulangkan.

beberapa hari lepas tu masa nak sidai baju aku nampak jiran aku ni keluar..

aku pun bagi ucapan standard "kak........"

dan dia bagi ekspresi muka "hmmmm (tak guna ko keje besar tp blender buruk pun nak mintak balik-i guess)"..

dlm situasi seperti ini kita akan rasa menyesal menegur suspek ---> tibatiba

so woman are from mars, men from venus, and my neighbour is from pluto.

confirm..

apa2 pun, my house is under renovation.

so lepas ni selamat tggal jiranku.

mana yg boleh tutup aku akan tutup..

bolehlah aku sidai baju dgn aman dan tenteram..

sekian..

moral of the story: don t walk away from negative people.. RUN!!!!!!!

3 comments:

  1. kasihan cik peguam nih kena buli ngn jiran

    ReplyDelete
  2. Bravo girl!!! U did it!! Bangga aku membacanya! jgn menyesal ko menyapa dia tapi dia reply nak tak nak je. Itu membuktikan ko manusia bertamadun & menghormati jiran. apsal plak dia nak nyampah2 kat ko? sbb dia menggunakan reverse saikolagi ok. dia nak buat ko yg rasa guilty!! ini tidak adil!!! hnnss hnnsss marah ni tau!

    tp paling aku suka yelah moral of the story ko! Kelasssss!!!

    ~mk~

    ReplyDelete
  3. atan aku mmg selalu x nak jd mcm org lain yg aku x suke. pi lantak dia. penat aku belajar takkan lah nak jd x de kellas mcm dia hehe. x semua org kita jumpa kita akan suka and vice versa

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..