October 31, 2011

bread pudding:a lil escape

assalamulaikum..

sekarang xde mood..

julung2 kali x nak byk membebel..

ini makanan kegemaran.. dah 2x buat..

resipi ambil dr blog kakak jelita - model 80-an, kak nani rostam..

puding sgt sedap sebab guna roti butterscotch gardenia, whipping cream n fresh milk..

ditambah dgn sos creme, dan secawan nescafe panas =

sgt2 HEAVEN di hari minggu yg hiruk pikuk dgn anak terjerit, melalak, kembung, rumah sepah..

(tanpa sos)

(dengan sos)

Puding roti butterscotch
(c & p dr blog model 80-an)


Bahan-bahan
Roti 10 keping (kalau nak sedap sangat, sila guna roti butter seperti gardenia butterscotch atau beli apa sahaja jenis roti butter yang mahal-mahal dari bakery)
Susu full cream 2 cawan
Whipping cream 2 cawan
Gula 1 cawan
Telur 6 biji
Esen vanila 1tsb
Butter 4 tsb
Kismis-agak2
Serbuk kayu manis.1tsb

Cara-cara
Sapu butter pada dasar mangkuk kaserol. Susun roti di atas. Tuang bancuhan, susu, krim, gula esen vanila, telur yang telah dipukul tadi. Biarkan roti kembang selama sejam. Selepas kembang taburkan kismis dan serbuk kayu manis dan kalau suka sedikit taburan brown sugar. Bakar di oven yang telah dipanaskan selama 10 minit pada suhu 160 darjah celsius. Bakar selama 30 minit.

Sos Krim


Cara-cara:
Panaskan satu liter susu full cream. Gula mengikut manis. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat. Bubuh 1 sudu esen vanila. Kacau sehingga halus dan likat. Angkat. Sejukkan.

P/s: tp oven saya ambik masa 1 jam setengah. oven ni walopun murah sgt memori ok. saya start baking, grilling dgn oven ni. maybe ikut tahap oven memasing. kalu dah 30 minit cucuk ngan garfu, kalau cair lagi bake lagi..

thank u very much kak nani rostam.

bye..

* 15/12/2014. Baru jenguk blog bersawang ni dan lihat post ini ada 1800 visitor. Actually saya dah pun berpindah ke blog baru. Boleh berkunjung ke www.dalinali.com untuk resipi chocolate moist cupcake tanpa mixer, resipi buttercream topping cupcake paling senang dan pelbagai cerita dan tip lagi. Tq uols ;) .

7 comments:

  1. puding roti kegemaran haku..lama x buat..salu buat pakai roti putih jer..nk try pakai resipi nih plak!

    ReplyDelete
  2. zaira kita sama..cuba ko try test.aku buat separuh adunan je.sedap syok jer.simpan sejuk2 tawww

    ReplyDelete
  3. as salam dakdiana, nak tanya...utk sos cream tu saya tgk kat blog kak nani pun ada tulis boh tepung jagung tapi tak tulis banyak mana. Banyak mana tepung jagung tu kene letak ye?

    ReplyDelete
  4. hai liana.. dlm setengah sudu kecil aje saya letak. kalau nak pekat letak 1 sudu kecil okeh.. tetiba rasa nak buat pulak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oic..terima kasih dali. Nak try wat utk jamuan opis minggu depan ni. Nak ikutkan saya tak berapa suka puding roti tapi bila tgk blog ni n blog kak nani nampak tempting sangat. Ada beza tak macam puding roti yg lain? Sedap tak? :-)

      Delete
  5. puding roti pakai roti biasa sedap jugak. tp kak nani punye mmg sedap.. sebab roti dia,susu,cream tu mcm lemak aje. kalau biasa guna susu cair aje. resipi dia biasa universal je, u leh adjust ikut kesesuaian. kismis tu letak byk dalam lapisan roti. kat luar tu nanti dia mcm terhangus jugak sikit.. tabur masa letak roti tu.

    gud luck liana. biasa resipi kak nani ni x pernah mengecewakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orait, one day saya akan cuba. Dah simpan dalam email ;-). makasih dali ;-)

      Delete

masa untuk bersuka-ria..