August 17, 2011

repeat order:bihun hong kong & sambal udang

salam hai semua.

last entri pasal that chop2 thingy my fren lela sms:

"amboi, amboi amboi hang terer ek skang. siap masak chicken chop lagi.aku gak makan kuwey teo jek.. kakaka".

dan dia siap komplen why i tak reply sms. mmg x sempat..

so sbg menjawab sms itu, aku nak xplain, ada jua masa aku goreng mee ajer lela utk bukak posa. like this bihun hongkong, it was repeat order dari along. aku mmg lomah badan kalau tanya nak makan apa hari ni, dia jawab bihun putih mama tu..

aku tensi jugak dorg ni takde ke tekak macam aku nak pedas2 bagai. lalu aku masak sambal udang jugak. aku jenis yg makan apa2 pun kalau ada sambal lg bagus. dan sebagai persediaan jugak lauk sahur. yg lain xde mcm aku. dorg kalau makan mihun, mihun aje. kalau sambal dgn nasik.

kalu goreng ni syok jugak sebab semua makan dgn gembira termasuk dak adik. walopun lepeh tu terbongkok2 kutip mihun dah keras terlekat kat lantai, mak redho..

ada org bukak posa x lalu makan simple2 tapi famili aku alhamdulillah x kesah. apa aku masak, letak atas meja, itulah dorg makan.

talking about bloggers yg komplen makanan di bazar ramadhan x sedap, well.. my view is biasalah org meniaga, masak pun dalam bulan puasa, kalau beli2 komplen2 pun pahala kurang. the best way ialah masak sendiri so ko komplenlah masakan ko sendiri. kdg2 aku beli juga kuih singgit dua, atau nak return mangkuk bubur durian kakak sebelah, masukkan karipap ke. tp so far, x kan terhabis pun kuih2 tu. biasa beli dr penjual yg kita pernah rasa masakan dia. or just try your luck. mcm semalam aku try air soya, tpg pelita, kuih serabai dan tau fu fa halia, alhamdulillah sedap.. bab2 tak sedap tu usahlah diperbesarkan, aku masak pun bukannya sodap.. perasan je lebih..

bihun hongkong

1. celur 1 peket mihun dgn air panas dan toskan.
2. tumiskan 3 bwg merah, 2 bwg putih, ikan bilis (ditumbuk) sampai harum
3. masukkan sos tiram 2 sudu besar. masukkan udang 300g.
4. masukkan serbuk lada hitam 1 sudu besar
6. buat ruang utk masukkan telur, pecahkan telur, biar keras sikit dan kacau. masukkan mihun. letak lada putih 2 sudu besar. perasakan dgn garam dan pak aji. gaul sekata
7. masukkan taugeh, hirisan daun bawang dan shredded carrot. kacau sekejap
8. siapppppp..


sambal udang

1. tumiskan 4 bwg merah, 2 bwg putih (dihiris) sampai agak garing
2. masukkan cili mesin anggaran 1 senduk kecil. biar garing
3. tambah air asam jawa secukupnya. biar masak sekata
4. masukkan udang dalam 300g. tambah garam dan perasa.
5. siap.

selamat berbuka korang.. tata

No comments:

Post a Comment

masa untuk bersuka-ria..