August 3, 2011

don t read if u hate sardine!!

salam..

boring haiiii..

balik2 pikir apolah nak masak petang ni..

pikir nak goreng mee mamak tp anakanda pulak tak makan pedas..

stok pulak tinggal ayam ajerr..

tetiba masa taip ni terpikir buat tomyam putih MK.. yahoo..

pas tu buat sambal ayam garing2.. yahoo.. telur dadar kak nani yg guna sos ikan dan pak aji saje.. syok..

eh kenapa korg kena baca ini semua..

ye inilah yg bermain di pikiran sepanjang ramadhan ini..

APA NAK MASAK HARI NI??

tp perasan tak kalo kita ikhlas nak masak tu, tgh godek2 dapur carik idea buleh dpt idea. lepas tu, worst scenario, di saat lupe nak letak bende penting dlm masakan, buleh plak teringat ooh kena masukkan bende ini..

along puasa so happy tp kelakar tgk dia puasa..

1st day-siap terbaring-baring nampak mata putih kat lantai. papa dah rasa bersalah sebab jadik gitu tp heyyy mama yg tegas kan ada.. nope.. dah dekat pukul 7 ni sila tunggu.. aku dah warning siap2 jgn ada perasaan kesian sgt sebab kena juga dilatih taun depan mmg kena puasa. tapi tak sangka pulak dia berjaya bertahan sampai buka terus iktiraf dia lagi terer dr aku yg stat puasa penuh masa darjah 1..

p/s: along kalau baca ini later, drama along terbaring2 itu tak menjadi ok. mama lebih drama ok, ratu drama, samarinda. tp aku rasa dia tak tipu mmg dia dah terkelepek dah masa tu..

2nd day-balik dr tadika gembira beritahu ari ni tak rasa lapar sgt punnnnn. dia ckp ini kerana dia makan scott emulsion masa sahur. layankann aje. tapi tanya bile nak buka selang 15 minit sampai aku hangin.. rasanya semua parent yg ajar anak puasa akan mendapat pengalaman gini.

sebenarnya aku nak latih dia jer. bagus masak bulan puasa ni makanan yg dimasak sume habis licin. sebab makan masa buka dan sahur kan. selalu dinner je. semalam kena top up lauk malam2 tensi last2 dapat hidayah siap buat pengumuman "pa masalah lauk kita yg dah habis tadi dah selesai, mama akan masak SARDIN, si penyelamat"....

ko tgk lauk habis pun jadik masalah. sebab papa cakap dia nak tapau apa2 lauk kat kedai depan. tapi dia cakap lauk kedai tu tak sedap, nanti tak habis, membazir..

nasib dpt laki tak memilih lauk..

siapa berani menidakkan kehebatan sambal sardin dan telur dadar panas di kala kemalasan melanda?? siapa.. actually abg ipar aku tak makan sardin. aku mcm terkejut bila tahu 6 tahun lepas tp malu nak tanya. tp dak papa bg tau alasan abg dia sebab dah selalu sgt makan sardin masa sekolah dulu.. ooh ok.. see lovable SARDINE..

dan sambal sardin itu pun selesai sahur tadi...

tp gambar sambal sardin xdak..ini gambar ayam masak halia favorita saje..



bye korang selamat berbuka..

No comments:

Post a Comment

masa untuk bersuka-ria..