July 27, 2011

the art of letting go (papadom version)


salam hai..

hari ni masalah smlm tu dah menampakkan sinar2 penyelesaian. even bende tu still missing lagi, tapi aku redha dah nak kena marah ke hapa ke, nasib baik half of the process dah settle. nasib ada org nak settlekan urusan geran hilang tu kasi cepat sket. kira aman lah kiranya..

hari ni aku mandi tak basah, makan tak kenyang sebab along sekarang pegi lawatan tadika dia ke area bandar hilir, yang hanya 10 minit je dr opis aku.

walaupun dah beberapa kali dia pergi lawatan tadika, sebelum ni tadika lain, aku still rasa the same rasa 'sejuk-kecut-perut' risau yang tak berpenghujung. sebenarnya aku tak nak kasi pergi tapi mengingatkan bapak aku dulu selalu sabotaj tak kasi aku pergi kem sains etc, maka aku benarkan.

dah 2 hari dia bangun awal tanya hari apa ni. pagi tadi bangun pukul 6 siap mandi dah pakai topi kasut semua. siap bagitau mama cikgu kata tak boleh bwk buku, beg, mainan hanya boleh bawak botol air tergantung di leher. biasalah kata2 cikgu umpama azimat.. sebab itu pekerjaan cikgu itu mulia..

last night, actually last few nights, aku still hug dia kuat2 bile dia dah tidur sebab rasa risau rasa cam nak ikut sekali tapi apakah kau nak jadi pelakan 'papadom' or 'appalam??

sebelum tidur aku kasi nasihat yg dah berpuluh kali dia dengar berkenaan duduk dengan cikgu saje, jgn pi jalan sorang2 dan etc2. pagi tadi aku selitkan no. tel aku, papa dan cikgu tadika dia kat poket dan zipkan. aku ingat dia tak perasan tapi dia keluarkan. lepas explain kenapa penting no tu, baru dia ok. aku pernah baca kalau pegi tempat ramai2 better selitkan phone no dlm poket anak2 just in case dia terrrrhilang, org tau nak contact kita cemane. aku pulak sokmo lupe nak ajar dia phone no aku mcm kakak aku suruh. malam tadi aku terpikir gelap2 tu apa kata aku bagi handphone je senang nak call?? ok.. itu memang praktikal tapi over..

pagi tadi aku hantar dia selalunya papa dia siap berpesan pada guru2 agar jaga dia.

lepas hug2, dia terus excited nak menyertai geng bas sekolah dia tu utk trip melawat historical places, rivercruise, muzium, menara taming sari yg diakhiri dgn birthday party di mcdonald.

my love for my along is soooo immeasurable.

aku boleh bygkan macamana perasaan mak bapak melepaskan anak pergi lawatan, masuk belajar mana2 ke, kahwin ke..

ia adalah sgt2 sayu..

melihat dia berlari riang excited to the max kat tadika tadi adalah satu kepuasan yang tak terhingga..

kadang2 or selalunya kita akan terpaksa melepaskan orang2 yg kita sayang..

ia adalah satu seni, macamana kita handle perasaan kita kan..

aku doakan along selamat sejahtera dengan trip dia, dan semua sekali yang ikut.

mama kirimkan doa utk along sentiasa..

aku baru je call pengetua dia, kata semua dah selamat sampai.. yahuuuuuuu..

overrrr kau ni nyah.. papadom n appalam betul..

kah3x..

afdlin shauki, now u can create a mother version of papadom kepada mamasampedas... ehhhhh

4 comments:

  1. aku sukalaaahh cerita mamasampedas tu..bila nak ditayangkan tu?

    hihih...

    -mk- aku sign in asyik rejected je..nyampah!!

    ReplyDelete
  2. kannnnnnnn!!!!!....... pjg nye 'kan' aku.... gitu lah prasaan jd mak2 ni kan... anak aku trtinggal van skolah pon aku ni siap nak terberak trkencing kat umah.... siap nk nangis2.. pdhal van tu ada 2nd trip... laki aku ckp aku 'over'!!! haha..

    ReplyDelete
  3. tantan:kah3x..gile over kalau aku berlakon. smlm nasiiiiib aku tak pi merayau ke area lawatan tu haha..
    fara: haha mak2 je paham kan. aku anak sekolah nnti cemane ghope lah kah3x.. yelah laki kita mmg sering berpikiran positip @ malas nak melayan krg samarinda jadinye..-dak ana-

    ReplyDelete
  4. first time haku lpskan anak aku pegi trip umo dia 4 thn..mmg risau..cam nk nanges je..jauh tau bkn takat 10 minit..aku kt skudai..diaorang g trip ke desaru..naik bas..tp thn -thn berikutnya tu dah rilek dah..


    selamat menjalani ibadah puasa ya diana..:)

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..