April 19, 2011

kenangan nakal

salam hai..

semalam was a sad monday morning..

cuma ada this issue aku selalu terfikir utk tulis..

like, kenapa kita selalu ingat pengalaman2 tak tentu hala kita dgn kawan2 kita..

macam:

"dulu aku selalu tak belajar dalam kuliah. laila kira berapa kali prof faridah cakap ok dalam lecture 1 jam = 80x. normah cabut bulu tangan laila yg meremang2. norzie lukis gambar burger kat kertas lecture sambil tulis "woi lepas ni nak makan kat mana woi?" dan passing the note dekat row kitorg utk dikomen dan abun kena baling pen dengan prof na'aishah sebab tertidur dekat front line lecture"

kenapa woi kenangan manis mesti macam ni..

kenapa tiada kenangan manis seperti:

"kami ke library tekun belajar dari awal semester hingga exam week"

"kami tulis nota sendiri dan tidak pernah fotostat nota si bijak pandai. kenapa? sebab kamilah si bijak pandai"


kenapa bukan kenangan yang baik itu dikenang..

kenapa..

aku rasa aku susah nak ingat kenangan yang baik dgn kwn2 aku..

bukanlah kami geng2 clubbing sumpah masuk club pun tak termimpi..

cuma kenangan itu manis sampai kenkdg rasa rindu menyucuk hati..

macam ada sekali we all naik bas mini ukm penuh gila dengan norzie, laila, normah, abun pun ada rasanya sampai nak terkeluar2 dari bas. kitorg bantai gelak gile dalam bas setiap kali corner sebab semua yang berdiri kena corner baring. norzie pulak menyanyi riang sebab dia memang suke menyanyi. masa tu insaf wei susah betul memasing bukan anak lord2 ada keta masa belajar so tekun lah belajar akhirnya.. (konon)

tak kiralah kawan masa sekolah rendah, menengah or ukm ke, i will always remember masa2 nakal dan seronok yang dikongsi bersama..

korang pun mesti ada kenangan nakal kan..

masa tu kita semua ikhlas berkawan, susah senang pun bersama.. sebab tu ia sgt manis utk dikenang..

macam kalau tgk gambar masa mula masuk ukm, aku selalu fikir, kan bagus aku tak tau perangai si deelah ni kuat mengata org, pendengki. kan bagus forever nya aku tak tau stori2 org ni yg terpendam..

yang kekal dgn kita sampai akhir adalah kwn2 yg menerima kita sama seperti berapa puluh tahun yang lalu..

thank you cute memories..

semoga anak2 kita akan ada kenangan indah seperti kita..

4 comments:

  1. Assalamualaikum Dali,

    Sihat ke? Kak Nur pun selalu teringat kenangan masa bersekolah dulu...byk perkara nakal yg melucukan yg kami buat dulu....heheh...sedih tau kalo tingat kembali...kalau boleh nak balik kezaman tu lagi...hahah

    ReplyDelete
  2. k nur hai.. apa khabar? betullah selalu teringat kan. macam seronok jer dulu2. sekrg seronok tp dgn famili.. hehe thanx kak singgah

    ReplyDelete
  3. aku ingat kenangan aku belajar tekun dekat utm..ececeh..ko tak tau lps kuar mrsm tu aku jd budak nerd..psl aku meyesal kuat tido dlm kelas ms kat muar..smpi crack pon boley ckp kat aku camni (dia satu fakulti ngn aku):

    "eh apsal tetiba ko jd pandai..kan ke dulu ko bodoh"

    grrrr..geram aku ngn crack..ms kat utm tu aku dikategori budak pandailah..tp utk 3-4 sem jer pehtu hahaha..

    ReplyDelete
  4. zaira.. ko kan mmg selalu pandai. aku rasa ko mmg lebih pandai di utm hehe.. ala si crack tu jrg ada kata2 dia yg menceriakan hari org.. biasalah dia zaira..
    it s good to have any type of memories pun... so cherish it all..

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..