February 24, 2011

sotong goreng tepung rangupppp


salam hai..

hahaha suke pulak nak update masakan. iyelah walaupun bukan masakan siakap 18 rasa seperti yg disediakan oleh abun setiap hari, or lamb chop extravaganza and banana split oleh my princess friend MK, tp aku tetap jua suke nak update.. kenapa???

.
.
.
.
.
.

sebab ini blog aku suke hati lah wakaka.. annoying kah? eh jgnlah, baca lagi..

iyelah sotong2 tu tak disaluti sepenuhnya tepung tu paham.. skill tahap amatur usah dipertikaikan..

tapi sgt crunchy dan chunky krappp krupp gitu..


bahan2:

600g sotong-dipotong bulat dan dibersihkan
1/4 cawan tepung beras
1 cawan tpg gandum
1 1/4 cawan air
garam, lada sulah, rempah kari

cara2:

Tapiskan sotong supaya lebihan air dpt ditoskan. jgn degil, biasaaaa dia..

Campurkan semua bahan, kacau sebati.

Panaskan minyak hingga betul2 panas..

Celupkan sotong dalam bancuhan dan goreng secara deep fry..

Goreng secara sedikit-sedikit, dan jgn terbalikkan selagi tidak garing, nanti tepung tertanggal..

Angkat dan toskan atas tisu..

Makan masa panas sampai nangessss..

hehe.. inilah favorite along sekarang. gorenglah sekilo pun abihhh. semalam sepupu kesayangan along si daniyal pun dtg makan kat rumah. alhamdulillah selesai..

cuma aku tak ikut sukatan betul2 itu yg tercair agaknya bancuhan dia. biasalah berlagak pro padehal nan ado..

so nx time kena try buat bancuhan likat sket..

ok papai sumee..


resipi: kredit to utusan malaysia, sisipan Mega 18/2/2011
blog : azlinrazali.blogspot.com

3 comments:

  1. dedapnyer.... nak masak lah. huuhu

    ReplyDelete
  2. best juer..harus di cuba..saya penggemar sotong!

    ReplyDelete
  3. aku penah jumpa satu tempat kat kuantan sotong goreng tepung dia sedap gilerrrrrrrrr..sejak hari itu tiada tmpt lain lg di dunia ini yg ada sotong goreng tepung yg lazat

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..