January 6, 2011

kueytiow kantonis


hai semua salam..

just to upload this story. recently my hubby adalah kena kerja malam, so i decide to cook something yg fast and furious eh.. bukan.. yg cepat dan mudah dan yg paling penting semua akan makan. so sebab semua suka menghirup sup, i cuba prepare this kueytiow sebab nak variasikan makanan mereka di rumah. untuk info, di rumah, i saje yg reti makan berjenis2 lauk, mee, kueytiow bagai.

so harapannye agar famili i ni juga akan debab cam i lah nanti hehe..



kueytiow kantonis
(resipi dr Mingguan Wanita Nov, 2010)

Bahan2:
1 peket kueytiow
udang sederhana-terpulang berapa byk nak letak
isi ayam-dihiris kecil (i tak letak)
1 ulas bwg putih diketuk
200 ml stok ayam (i ganti dengan serbuk pati ayam knorr)
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil myk bijan
1 sudu besar tpg jagung
1 biji telur
lobak merah-potong kecil
sawi potong kecil
garam dan serbuk perasa

Cara2:
Cuci, tumiskan kueytiow dgn sedikit kicap cair (i celur sekejap ngan air panas dulu sbb dah keras dlm peti sejuk)
Tumis bwg putih hingga harum
Masukkan udang dan isi ayam. Masukkan stok ayam (i masukkan pati ayam) dan air secukupnya.
Masukkan kicap cair, sos tiram, minyak bijan dan perasa.
Setelah mendidih, masukkan tpg jagung yg telah dibancuh dgn sedikit air.
Masukkan telur, lobak merah dan sawi.
Hidangkan bersama cili jeruk dan bwg goreng.

Hidangan yg pantas. semua suka even dorg not-so-kueytiow person like me. i mmg favorite lah char kueytiow, kueytiow kerang ke. heh ko semua makanan pun favorite.. genetik masjid tanah betul harharhar. Makan masa panas2 tu best. Kalau ada cili jeruk mesti best tp takde pulak..

sonang. siap masak ko dah siap kemas dapur sekali. lepas tu tukar costume jadi cikgu tuisyen pulak mengajar anak, just like iklan biskut perasa epal tu, yg ibu tukar2 baju jadi doktor lah, pereka fesyen lah. aku rasa diorg saje ambik model yg berlakon tu ada tembam sikit dan buncit eh.. supaya mak2 ni rasa macam lega sikitlah menengok iklan tu. macam "ooh ibu yg lain juga tembam" kah3x ayat menyedapkan hati. bayangkan diletaknya zahnita or ziana zain.. sayu pilu betul..

tp sejak si along masuk pre ni aku selalu gelak gile dengar cerita dia pasal persekolahan dia. nantilah lain kali cerita..

bye korang

3 comments:

  1. Diana, nk mintk ko tlg tulis lirik lagu Tolong Ingatkn Aku-Ana Raffali & huraikn satu2 mcm paper BM kertas II kot.. ala2 huraikn bbrp baris Hikayat Merong Mahawangsa tu.. go Diana go.. aku tunggu..

    ReplyDelete
  2. macam sedap jekkk :))) nak sikit

    ReplyDelete
  3. leya hai,

    mmg ok rasa dia..walo i masak cincai hahaha..

    jemput makan.. :)

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..