December 22, 2010

it s lychee pudding story.. again


salam..

tqvm pd yg wish i happy birthday. i luv u all lah muackkks..

so setelah meneliti statistik nuffnang maka i rumuskan bahawa entri masakan adalah kurang pengunjung ye selama ini. hihihi.. yelah tak menarik lah kot i menghias2 makanan ni dan gambar jua tak terang. ntahlah takde bakat kot nak hias2 makanan ni..

menengok blog masakan org lain sering kali terbit rasa sayu di dalam jiwa..

tp tak apelah. yg penting i ada usaha memasak kih3x..

so lychee pudding ni yg kali ke 3 i buat.. 3 kali kau. i kalau beria2 try ni maksud natijah sebab musababnya adalah selain dr i suke makan (dah 100x kstau wei) i nak buat masa birthday party anak2 i. kah3x. rasanya ehem mak i kata sedap. sedap ye puan2 mak i adalah juri master chef remember?? ehehe.. takdelah. my mum sgt cerewet. not easy to please bak kata chef MK. tekak nasionalis melayu tu. masak lemak mesti letak rencah kampung macam belimbing buluh, rebung etc. kalau mak i tgk i masak lemak kosong trang tang tang tu i rasa dia akan tertekan. sorry mum. memasak ikut time frame yg ada ok.. mcm i dengan kapasiti pukul 6-7 petang sambil menyambil menonton seribu kali cinta, ayam masak lemak biasa adalah bagai syurga keluarga kami. saje letak syurga.. kah3x..

resipi dia perlukah?

puding laici tiada erti tewas
(nama mak aii boleh mati org baca. nama membawa erti mendalam kepada blog owner ye harap maklum)

ok bahan2 dia:
1. agar2 peket 20g
2. gula
3. susu cair setengah tin- 200 ml
4. laici satu tin asingkan air -air 200ml saje diperlukan
5. 600 ml air

Cara:
1. Kalau guna agar2 yg kering mcm soo hoon tu rendam dia dalam sejam dua dulu
2. Laici satu tin tu asingkan air, masukkan laici dlm blender dan blend dengan 200 ml air laici tu shj. bukan semua. hei tak ingat ke dulu belajar bahaya makan processed food nih byk2. Kemudian ketepikan
3. Pas tu panaskan agar2 tadi dengan 600 ml air sampai mendidih
4. Tambah gula secukup rasa, ingat nanti kita akan tambah laici yg diblend so itupun maniskan
5. Bila dah mendidih, tutup api. Angkat dan tapiskan ke bekas lain. Guna tapis besi ye
6. Masukkan laici blend dan susu cair. Kacau rata.
7. Rasakan manis dia. Kalau kurang manis panaskan sekejap dan adjust gula (*ini i memandai buat*)
8. Tuang dalam acuan.

I ikut pesan denny, apa2 agar2 pun, sila refer belakang pek. Kalau air dia cakap 1 liter, makno eh jumlah air yg dimasukkan pun mestilah 1 liter. so 600 ml air + 200 ml susu + 200 ml air laici = 1000 ml lah kan = 1 liter. wah mesti menangis cikgu adibah guru matematik moden SPM i kalau dia tahu i masih cekap wakaka..

so kita ikut logik akal lah by doing simple maths in cooking ni. so best apa masak ni boleh guna logic, maths sume.. itu kalau ko nak masakan ko menjadi le. yelah kenkdg kita copy resipi org, tp brg tak cukup so pandai2 lah ko adjust. macam ibu chef MK yg terkenal iaitu Ibu Leha sweetie ckp, "kito yg buek dio, bukan dio buek kito". cool gile Ibu Leha ni.. (*atan i know u r smiling.. or laugh maybe.. haha*)

so kecekapan anda bermatematik ni akan menghasilkan agar2 yg mantop... hehe

yg tak cekap nye konon eksperimen nak buat bunga2 sekali tak menyabau2 bende belum kental dah pi curahkan. sadisi nasib diri.

so inilah rupa mawar di pinggiran..



bye korang..

1 comment:

  1. baca nama puding terus aku pengsan!!! 'tiada erti tewas' gitu... kelassss!!!!

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..