November 23, 2010

a really bad habit

salam haha sekarang malas nak buat entri sbb takde masa (read: pemaleh) nak cuba masakan baru) sebab every weekend ada mcm2 hal. remember?? i m the working mum so weekend adalah lebih berharga drpd emas gitu.. overr.. hehe.. so kalau every week ada plan mmg buku resipi disimpan indah..

so kali ni nak citer psl habit saya yg saya ingat kemain pembersih rupanya tak bagus ye iaitu:

MENGOREK TELINGA

terperanjat? ini bukan le tetiba waktu kerja bukak tudung korek telinga bukan.. bukan maksudnya membersihkan telinga menggunakan cotton bud or putik kapas. haa.. lega kau ingat tak boleh korek telinga keh3x.. (maafkan ketawa yg tak perlu itu skrg pukul 4:16 so kadar glukosa mmg menurun so ptg ni harus diserikan dgn popia basah..)

ok sambung.. saya mmg suka korek telinga dgn cotton bud ye. habit.. balik kerja or even bangun tido ke. sehari 5-10 btg tu biasa kot. rasanya sebab ada resdung so telinga tekak sume selalu gatal. takkan nak korek tekak so bantai korek telinga dgn cotton bud.

even my dotter dak adik adalah terikut2 tp tak apalah dia nak korek telinga pakai remote control astro so i biarkan.. conpem lah tak boleh masuk lubang telinga cinonet dia tu..

my beloved along dulu baya dak adik jua sering nak korek telinga tp end up dgn kapas cotton bud tu tersumbat dalam hidung so kena jumpa pakar ENT (ear nose throat) utk keluarkan kapas tu.. maknanya dia pi main korek hidung dgn kapas tu lah.. gila dangerous..

tp yg terbaru ni mmg menyebabkan i bakal membuang semua cotton bud di rumah..

last wikend ada kenduri di rumah mentua. so i pun tlg lah dr jumaat petang berlarutan ke sabtu malam mmg agak meletihkan.

bila hari ahad telinga belah kanan rasa berdenyut dan sakit. i bajet msti sbb letih or apa..

dan spt biasa doktor di rumah iaitu dak papa menyarankan agar ke klinik. beliau mmg gigih menyuruh anak bini ke klinik jika sakit tp diri sendiri malas.. i sbg isteri mithali menurut jejak langkah beliau iaitu malas ke klinik..

dan sakit tu berlarutan sampai isnin tak teruk sgt tp bila baring belah kanan akan rasa sakit kat dalam telinga. i biasalah mengeluarkan ayat super sedih kepada laki iaitu "mama rasa mama nak mati agaknya". ini adalah ayat standard ye puan2. jika sakit mesti cakap begini ye wakaka.. selagi laki kata "eh apalah cakap mcm tu" ok lagilah. kalau dia kata "baguslah" maka sila ke daftarkan diri ke kelas grooming or america's next top model ke whateva utk muhasabah body..

so kebetulan semalam i bwk along pi review kat hospital lepak pulak dgn makcik yg sama masalah dgn i tp dah sakit dekat 3 minggu.. last2 i daftar jugak utk jumpa pakar ENT. dan kat dalam tu adalah jugak beramah tamah dgn doktor tu. ada soalan kelakar jugak macam:

"awak ada tak rasa macam tak dengar sejak akhir2 ni?"

aku nak ketawa pun ada sbb sejak beranakkan along 5 taun lepas aku mmg pekak sikit. tapi takkan le nak jawab saya mmg pekak doktor sbb tak sumbat bwg kat telinga masa pantang krg diusulkan pembedahan pulak or alat bantu dengar tak cool pulak wakaka..

pas tu aku yg mmg tak plan nak jumpa doktor ENT ni kemain le ke sepital pakai inner awning, pastu tudung syria so ada dua lapis tudung kena selak bahagian telinga masa nak check. mesti doktor tu cakap apa le masalah pompuan ni kan ke mudah check telinga pakai tudung simple jer..

masa check tu fuhh lega tgk kat skrin telinga bersih malu oiii kalau telinga berkerak.. tp rupanya bhgn dalam telinga belah kanan merah sebab AKU SELALU GUNA COTTON BUD UTK BERSIHKAN. sadis kan. doktor cakap cotton bud selain melukakan boleh jua meninggalkan sisa2 yg boleh menyebabkan mcm2 masalah setelah bertahun2. remember? telinga dekat otak so boleh effect otak jugak tu. so the most efficient way adalah bersih guna jari saja ye or setelah difikir2 mcm kita bersihkan telingan waktu wudhuk tu dah memadai. subhanallah. semua dah cukup tuhan aturkan yg kita sibuk nak korek bagai..

dan sebagai wanita kepoh, aku turut mengadu kepada dokt. tu aku jua ada sinus. maka dichecknya idung aku. fuhh lega takde taik idung ke selonggok tetapi..

AKU ADA KETUMBUHAN KAT HIDUNG DIPANGGIL POLYPS..

sadis ok.. patutlah aku cukup seksa nak bernapas kalau time sejuk2. tapi idak le bahaya so kena ada spray utk kecilkan 2 ketumbuhan tu. sadislah.. tp takpelah nasib aku tau sekarang karang dah lama tiba2 hidung tercabut ke takke haru..

so kesimpulannya..

DON T USE COTTON BUDS IN YOUR DAILY LIFE..

NEVER..

GO TO CLINIC FOR CHECK UP WHENEVER U FEEL UNEASY WITH URSELF..

DON T END UP LIKE ME..


ALONG YG PEGI CHECK UP, I YG DIDIAGNOSE WITH EAR PROBLEM & THAT NOSE POLYPS..

APPOINTMENT WITH ENT SPECIALIST IS NOT CHEAP ANYWAY..

SO STOP USING THE COTTONBUDS..

PASS THIS MESSAGE TO THE PERSON U LOVE (gaya emel berantai wakakakaka)

AND THEY LIVE HAPPILY EVER AFTER (gaya TanTan MK my love: hi tantan sambil lambai2)

bye bye..

5 comments:

  1. Salam Diana,

    hmmm lama kak nur tak dengar cerita diana nie...hihi sihat ke cayang?

    Kalau ada budak2 main sebaiknya simpan cotton bud ditempat yg selamat..kak nur pun ada baca juga cita itu....ngeri sekejap.

    ReplyDelete
  2. alang2 topik perbnincangan arini adalah ENT, maka baik aku pun buka cerita pasal anakanda sulungku yang tersayang iaitu iman elisha.alkisah tersebutlah kisah seorang budak rongak balik dari sekolah... (buat suara mendayu cam bace syair ye untuk lebih efek).

    satu ari, dia balik skolah mengadu sakit telinga...ibu dan bapa mula ingatkan tak de lah ape...saje mengade..makin hari, makin berbisa telinga katanya..bila ditanya, kata anakanda , kawannya buat, masukkan kertas dalam telinga.ibu dan bapa ingatkan gurauan, tapi bawaklah jugak pergi ke spital. cek punya check doktor suh bawok specialist, bila doc masuk alat dalam telinga n tengok kat skrin luar,KONPEM ade kertas dalam telinga anakanda..bila disedut keluar, kertas bukan sebarang kertas tapi kertas pice tag berharga RM4.90 yang dilipat2 kecil..terkejuttzz???terperanjat???tergelok besau??sume pun ade...

    so moral of the story , ko sangat sesuai berkawan ngan anakanda aku sorang tu sebab SENASIB...!!kakakakaka

    jangan risau, aku telah pergi ke sekolah bagitahu cikgu dan kasik warning same minah hok pi sumbat kerts dalam lubang telinga anak aku aka si rongak 'hard to please , easy to piss' itu..! sekian..wassalammmmmm

    ReplyDelete
  3. haha ye ke lela..siap ada price tag tu wakaka.. iman sama cam aiman sekali daa.. ngeri kan adoii bygkan aku dpt title lawyer pekak di melaka tak ke sadiiisssss..

    tu le iman dan aku ni rajin buat eksperimen. aku kalau takde cotton bud pakai pengorek gigi yg tajam tu hahaha.. served me right lah..

    ReplyDelete
  4. mude2 dah pekak, memang le tragis....kakkakakaka
    si iman tu kalo kat umah, buan main bengis lagi, tapi kat skolah...alahaiiiii boleh dibior je kawan dia wat gitu ke dia

    cekgu dia kata budak hok buat pedajal ke iman tu, memang ade problem..tak dengor cakap cekgu and suke pukol bebudak lain..eventhough umor dia baru 3 tahun tapi badan nyer besor.. tu yang makin hebat dia membuli budak lain tu...cekgu pun dah tak tahu nak buat per kat dia...jenih tak makan dek saman..

    next year insyaallah aku masuk iman ke skolah lain..adik je maintain dok situ

    ReplyDelete
  5. ko kabo ke iman jerit kuat2 kalau budak tu datang, cikgu tlg, si besar ni dtg!!!

    apa ke lasak benor budak tu? aku bajet mak dia lagi super duper garang dr kita mek hahaha.. cian iman.. yelah tukarkan sekolah dis. kabo ke iman garang sikit mcm mummy kat sekolah nanti hehe

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..