October 11, 2010

kawan sepanjang jalan (dari SGB ke bus stand)



(p/s: gambar mongun tersenyum manis, dak adik yg terjepit @ gadis yg tiba2 lorat tak nak org lain akibat sakit gigi dan aku yang tiba2 menyeringai tunjuk gigi akibat terlalu happy)

salam..

semalam 10/10/10 orang sibuk dr. sheikh muszaphar kawen. tapi saya paling happy sebab tarikh tu dapat jumpa my best friend dari form 3, cik mongun tersayang. dan oleh kerna entri ini ditujukan untuk mongun so guna aku kau saje ye..

kawan sepanjang jalan

mongun,
walopun ko selalu marah2 aku secara berjemaah dengan chimbam (dan zurinawati wahab bak kata zadil)
pasal tak datang reunion kelas
aku redho

aku tahu korang marah2 pasal rindu kat aku..

mongun
aku rasa dekat tiap2 hari aku cakap dgn laki aku
aku nak pi puchong jumpa kau
laki aku jua redho

mongun
walopun anak2 aku demam panas hari nak jumpa kau
aku pegi jugak
aku redho

mongun
walopun keta laki aku takde GPS
yang kononnya susah sangat nak carik rumah kau tu
aku doa pada Allah agar dipermudahkan
akhirnya GPS Allah jumpakan aku rumah kau tanpa sesat langsung
aku rasa Allah pun redho kita berjumpa

masa jumpa dan salam ko semalam
rasa nak nangis sebab rindu sgt
tapi aku cover line
karang takut ko ternangis pulak
ko tu kan minah puitis dan jiwengs
karang laki kita cakap
"apehal pulak minah dua ekor ni nangis?"
hahaha..

lantas sesi bergosip kita di meja makan itu
mengimbas zaman sekolah kita dulu
yang mengulas komik ujang dengan panjang lebar
di meja belakang port ko ngan sue
kartunis buat lawak pun boleh jadi joke masa jalan kaki pegi bus stand
dan jgn lupa surat bahasa jawa & asal usul nama ko dari parti pasok momogun
surat tu ada tulis 'ek spatula' ntah hape2 kita buat lawak bodoh masa kat makmal sains
kecik ati cikgu ismail husin tau..

pas form 3 kita pi mrsm
yang kau sibuk nak duk kat tempat mengabang telipot tu
yang si chimbam gariskan perkataan mengabang telipot tu setiap kali tulis surat
ko yang menangis bila aku hantar lagu apa tajuk tak ingat
aku pun nangis setiap kali tengok gambar geng kita dalam locker
yang kita ni asyik nangis je pasal apa
aku memang kuat menangis
aku rasa sebab kita dua orang pentingkan persahabatan kan..

pas tu ko pi u.m bersama x-boifren ko si chin peng
itulah pertalian korang terlalu akrab
usah dinafikan
maka kita pun macam terputus hubungan..

walaupun tak cukup korum semalam
cerita2 pun tak habis dikupas
dan x-boifren kau si chin peng jua tak hadir
aku harap kita akan selalu jumpa lagi
walaupun untuk seminit cuma

terima kasih lah melayan aku
aku gembira tengok kau bahagia
dan berjaya
sebab itu yg aku doakan selama ini

mongun
kita kawan sampai bila2 eh
KAWAN SEPANJANG JALAN..
walau bukan jalan dari SGB ke bus stand masjid tanah lagi
or ke kelas tuisyen bersama hasni tamin
ko tetap KAWAN YANG AKAN AKU KENANG DI SEPANJANG JALAN..



(at my bestfren's beautiful house)

7 comments:

  1. diana..
    aku x paham, entry ko ni sepatutnya lawak ke sedih.. sbb bila aku baca aku mengalirkan air mata.. kenapa?

    aku rasa hujah2 ko kat atas x la sepuitis lagu 'Hero' yg ko bg kat aku dulu.. tapi tujahan ayatnya ke hati aku sama je..

    aku harap frenship kita kekal sampai peralihan alam nnt.. kalu ada nafas kita sampai sempat melihat cucu kita, kita namakan cucu kita nama yg sama jugak eh (itupon kalu mak bapak diorang x marah kita enterprem)

    diana, aku sayang kau..

    ReplyDelete
  2. ko baca nangis. aku masa taip pun dah nangis pas tu ketawa..gilo betul..

    kwn2 baik tu ramai..tapi tak sama cam kau.. bila jumpa kau still rasa cam 15 tahun lepas..

    eh nama anak kita kan sama alisya..harus kita enterprem nama cucu kita haha.. jgnlah mereka menjadi anak menantu durhaka

    aku rasa kalau jumpa semua geng kita mau sebaldi aku nangis pas tu tulis lagi panjang2 sampai semua org tak paham haha..

    i luv u too mongun

    ReplyDelete
  3. denny,

    kalau betul maknanya ko pun terkesan le dengan sajak aku ni.. aku ingat org lain tak paham..

    denny, tak update blog lagi ke? dah lama tak dengar citer lah..

    ReplyDelete
  4. aku nangis sbb ko xde buat sajak utk aku.. haha..
    xdelah, aku tipu je.. tp aku tersuka plak dgn sajak2 kau.. blh sebak membacanya, tp byk tersengih & ketawa.. (mcm2 ado..) bila sajak ko dh byk nnti, blh la ko compile. Ko jual mcm jual novel tu, sure aku jd antara 10 org pertama yg beli.

    ReplyDelete
  5. denny, ko ni saje buat aku perasan daa..actually setiap satu perkataan yg aku tulis mcm parti pasok momogun tu ada cerita dia. aku ngan mongun ni boleh nangis dan ketawa at the same time masa baca tu..
    mekasih lah suka sajak2 aku. tp sajak aku bahasa hancur den puan hasnah mesti kecewa hahaha..

    ReplyDelete
  6. ye ye.. aku pon sokong ko buku kan sajak2 ko yang banyak terinfluent dengan komik ujang tu.. musti mengimbau kenangan lalu :D

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..