July 22, 2010

Rich Choc Pudding & drama yg tak nak kita lihat



salam..

wah dapat juga nak merepek di sini..

ok saya kan pencinta pudding. maka kalau resipi puding agak rakus jua menilik. seperti biasa, tidak pernah menghampakan dari blog kak Nur yg sangat saya kasihi, saya berjaya membuat puding kaya rasa coklat ni. infact sebelum tuang dalam acuan plastik free dapat masa beli aiskrim wall tu siap bagi semangkuk kecik kat along dia nak mengudap@menjilat bende tu. sangat sedap ye. sangat pekat rasa coklat nye. papa cakap , macam makan kek coklat ye. tidak tipu.. betul.. sumpah..

ok resipi dia..

Bahan2:

1/2 cawan serbuk koko
1 cwn gula
1/2 cwn susu tepung (*saya guna susu along dutch lady 456*)
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cwn air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu esen vanila
3 sudu besar butter/marjerin
1 peket serbuk agar2 (*saya guna dalam 12 gram warna jernih*)

Cara2:

Campurkan semua kecuali butter
Masakkan hingga mendidih
Masukkan butter
Masak hingga pekat
Rasakan gulanya. Kalau kurang manis tambah gula..
Masukkan dalam acuan
Sejukkan
Ngappp time...

P/s: tips dr kak Nur, basahkan acuan dgn air dulu sebelum tuang puding. senang nak keluarkan nanti. saya buat bentuk teddy bear juga, tapi habis sudah..

dan drama sebabak penuh misteri...

di suatu senja yang hening..

mama jerit, "pa, ada orang selongkar peti sejuk rumah kita pa"



maka papa pun datang to the rescue

OMG seekor POOH tembamkah..

mencari madu kah?? baru keluar dari hutankah??

maaf madu dah habis buat ayam kenny rogers hari tu. jgn marah..

lantas apabila diteriak, dia menoleh..

ooh.. cik abam rupanya.. aka daddy's little girl



maka Ben 10 aka mummy's fav hero terpaksa dipanggil walo jam dah rosak. Ben 10 tension takkan masalah Pooh perlu panggil beliau..



cakkkk.. ni sayalah ABAM yg nak kekah sabtu ni..



baik cari lagi apa yang patut..

hmm..



panjat jua masuk senang sebab tinggi sangat..



Ben 10 tunjuk aksi peace keadaan dah selamat..

P/s: itulah cik abam saya dan abgnya. fav. spot dapur dan peti sejuk ye. kalau rajin masak nanti alhamdulillah.. indah betul kalau balik kerja boleh order, "adik, buat mee bandung muar adik".. amin..

abaikan kondisi peti sejuk yg gersang..

wakaka.. maaflah membuang masa kalian baca.. those 2 are my little angels..

tata..

No comments:

Post a Comment

masa untuk bersuka-ria..