April 23, 2010

siapa yang paling kita sayang?

Salam frens. hari ni patutnya saya ke branch opis di pekan tempat kelahiran tp dipostpone sebab mata ngantuk dan badan letih gile nak drive. sebab airis demam since rabu so saya pon cuti 2 ari rabu dan khamis. ari ni baru keje balik.

sian airis. tak penah dia demam panas gitu sejak lahir. dia baby yang jrg sakit, tidak seperti big bro aiman yang pi klinik tiap2 minggu time baby. sampailah ke selasa malam ari tu bila..

dia bangun minum susu pas tu tak leh tidur. pas tu mata dia bergenang-genang air mata sambil panggil.."ma..ma..ma" banyak2 kali. aku tak sedap hati pujuk dia dan dokong dia rasa "ya allah panasnya". terus bagi ubat demam, tuam badan dengan air suam then melalak2 dia masa tampal kool fever. pas tu masa tidur pun tak nak lepas mata dia tengok kita siap pegang tangan jer. kalau berkalih sikit jer, dia terjaga then nangis. so aku tidor sekali kat tilam bwh tu sambil menemankan dia sampai tertidur..

perasaan adalah bercampur-baur masa melihat dia tidur tu dengan jari kecil dia memaut jari kita dengan dahi tertampal kool fever yang ada gambar teddy bear comel itu. rasa terharu pulak ada seorang manusia yang begitu bergantung kepada kita di saat dia demam gitu. dengan keadaan diri yang huru-hara ni masih ada lagi org yang begitu mengasihi kita. rasa sedih sebab dia demam + bersyukur diberikan peluang + terharu.

dulu mak aku selalu citer ayah selalu dokong aku malam2 time baby ke hulu hilir bile melalak tak nak tidur. dorg bajet adalah gangguan hantu raya. walopun rasa nak gelak tp oleh kerna entri ini bersifat melankolik maka sile jangan ketawa. moralnya kita selalu dengar ayat doa 'kasihanilah ibu bapa kami sebagaimana mereka mengasihani kami sewaktu kecil' adalah memang mak bapak kita sgt kaseh dan kasihankan kita waktu kecil, jadi hargailah mereka sampai bila-bila. takde satu perkataan pun di dunia ini yang akan dapat menggambarkan kasih sayang ibu bapa itu.

ayah aku walopun dengan keadaan kegurubesaran dia yang jelas itu, dan penuh protokol aku tau dia sgt mengasihi aku. dulu kalau gaduh dgn adik beradik lain sebab dorg panggil aku 'joyah' selalu kakak aku dak wati dan juga dak zam akan kena marah dengan dahsyat. lalu kakak aku mengeluarkan statement iaitu 'dak diana kalu depan ayah pijak semut pun tak mati'. itu adalah jelas statement yang penuh kedengkian..

itu sgt silap ok. sekarang kalu aku pijak jgnkan semut, kambing pun akan nyawa2 kambing gitu. bukan bodek ayah pun dulu tp nak buat camna ayah memang sygkan dak diana. eheheh..tp ari tu ayah bile tengok airis dia buat statement ini,"eh ini macam dak wati masa baby, putih, comel.." ehem, comel sgtkah dak wati masa baby itu. mak kata dia terkenan mat saleh lalu kat kampung. asal baby je sume comel macam dak wati sampaikan bapak mentua aku pun cakap airis pun macam mak ngah dia yakni dak wati. oklah kak wati sile perasan sekarang juga anda adalah bekas bayi comel. heheh..

hey rindulah kat airis. td tepon baby sitter dah di'jaram'kan kepala dia dgn air asam jawa dah tido lena dia.

aiman dan airis. mama sayang korang.

1 comment:

  1. Hahaha...lama x berkesempatan membalas dlm blog ko nie tp bila ko sms td kata ada entry baru den pun menggagahkan diri mencari masa utk reply.Betui ke anak2 sedara yg chomel ada macam makngah....LOL.Alhamdulillah le kalu gitu.Elok gak ada yg ikut makngah..ok aper..chomel ada,manis ada, baik pun ada....PAstu tu entry2 ko ttg masakan sgtla mengkagumkan.Tak sangka adek den yg begitu jrg masuk dapor masa remajanya sekarang jadik ibu mithali....asek memasak.Bagus..perubahan ke arah yg positip.Aiman mesti hepi mamanya selalu masak dan fridge slalu penuh.Yg x tahannya bila ambik gambau siap hias habis gitu...kalah chef2 terkenal kat hotel2 yg den slalu poie tu..k lah satu hari nanti ko mesti masak yg sodap2 utk keluarga cikgu Ali dtg melahap...jgn tak jadik lak.K Chow cin cau....salam syg utk anak2 sedara.

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..