February 10, 2010

ketika cinta bertasbih-an overview

kali ini pasal lagu lagi..sebagai peminat lagu dan juga penyanyi yang seringkali gagal(diulang: gagal ok) memanggil hujan di melaka, maka kali ini adalah coretan berkenaan sebuah lagu oleh melly goeslaw feat. amee ini..(p/s rindu pulak kat aiman pasal dia la yang akan selalu nyanyi beria-ia sama-sama dalam keta sampai keta lain akan senyum2 tengok kitorg..)

korang ada ke lagu yang bile dengar itu rasa sungguh sedih sekali, rasa banyak dosa, rasa masih disayangi Allah despite of the dosa2, rasa macam hidup ini masih perlu diteruskan walopun tidak lah seindah mana?ya inilah lagu yang akan membuat saya terasa begitu sayu sekali bila mendengarnya..betapa kita lupe bila diberikan kesenangan kesihatan, kegembiraan, keluarga dan rakan2 yang baik, dan macam2 lagi abih tu sedih konon2 nak pengsan bile sehari dua or banyak hari le dalam sepanjang hidup kita itu(dalam kes saya 30 tahun) tuhan itu menjentik kita dgn berita2 yang kita menyampah, nak muntah dan nak terpengsan (sekali lagi perkataan pengsan itu) mendengarnya..

so sile hayati bait bait lagu ini. kalo nak nyanyi sama pun boleh. mana yang rasa sore tak sedap sile berdiri di barisan belakang ok (eh ko ingat kumpulan koir ke ni):

(melly)
bertuturlah cinta
mengucap satu nama
seindah goresan sabdaMu dalam kitabku
cinta yang bertasbih
mengutus hati ini
kusandarkan hidup dan matiku padaMu

(amee)
bisikan doaku
dalam butiran tasbih
kupanjatkan pintaku padaMu Maha Cinta
sudah diubun ubun cinta mengusik resah
tak bisaku paksa walau hatiku menjerit

chorus-
KETIKA CINTA BERTASBIH
nadiku berdenyut merdu
kembang kempis dadaku
merangkai butir cinta
garis tangan tergambar
tak bisa aku menentang
sujud syukur padaMu atas segala cinta..

-sungguh indah sekali ayat-ayatnya. walopun ada ayat kembang kempis itu yang biase direfer kepada hidung tapi jadi sebegitu benar dan bermakna sekali dalam lagu ini..semoga lebih banyak lagu2 macam gini dihasilkan untuk generasi hari ini yang faktanye kurang melayan khutbah2 dalam nasyid sume..

dan lagu ini untuk saudari Norma Hela aka zila yang suke giler lagu ini..



kak pah, zila, diana ali, abun (abun boleh tak ko jgn jadi model bum equipment???)(tq to den utk idea mengscan gambar menggunakan camera jer..u r forever my design engineer denny)

adios frens.

2 comments:

  1. ha ah..mmg lagunya terdgr bermakna skali nak2 time kena demam batuk skrg..
    klu tk.. perkataan kembg-kempis tu je la yg mnarik perhatian aku..

    ReplyDelete
  2. diana-aku mmg suka laguni-mmg bile dengo laguni (esp dalam keta), aku boleh menangis-wp aku x paham cita and tak tau lirik dia-mmg sesuai beno ko menupload gambo kita zaman dulu (time aku naive) giler-sbb tu la keinsafan tu dtg bila dengo laguni-ahaks

    ReplyDelete

masa untuk bersuka-ria..