January 5, 2010

my YB boss

heheh..semalam dah keciwa tok leh post 1 comment..hari ni try semula..mggu lepas ada le saya berkecil ati ngan boss saya kerna dia dah lama tak menegur saya.sejak saya balik dr cuti panjang sibuk ngat dia ngan wedding anak dia..yg aku ni nak kecil ati naper pulak??dia kan boss..well..well..kebetulan namanya sama ngan nama bapaku and he s been very fatherly to all of the staff..must say the kindest boss i ve ever met..walopun kecik ati tp still pi wedding anak dia yg gilang gemilang 1/1/10 ari tu.. pas tu semalam masuk opis terkedu tengok ada satu diari islamiah 2010 atas meja yg sgt2 cantik dan meaningful. well..dah keje sini 4 taun dah. every year dia akan belikan diary yg cantik dengan duit dia senirik(ni kakak akaun confirm dia pi beli sendiri kat bookstore kat bwh opis) dan aku pulak tak penah guna sebab dah ada court diary..well the art of being a good boss like my boss are:


1. sentiasa menegur staf bile masuk dan keluar opis

2.kalu dengar staf batuk ker apa akan panggil dan tanya kenapa n suggest ubat apa.kalu batuk beli ubat batuk cap ibu dan anak or gargle dgn warm water + lime juice

3.akan bagi kad greeting pada setiap perayaan pd staff (sini melayu cina india sume ader) beli senirik gak walo ada akaun kat bookstore tuh

4.mempercayai staf lebih dr org luar

5.ada sekali despatch kitorg songlap duit opis dia ckp dlm meeting, he shud came to see me first, i m like a father to all of you..then dia bagi tempoh utk staff tu keje kat firm kitorg sementara dapat carik keje lain (diberhentikanle)..despatch tu menangis masa nak blah dia kata dia akan sentiasa jeles kitorg keje under boss aku nih..skrg mamat tu keje kat firm lain buat keje penyonglapan jugak, kene berenti 24hrs then police report lagi..amik kau..

6.melayani staf seperti anak2 aka ahli keluarga senirik..

7.kalo opis ader masalah ker aper dia akan bagi doa2 utk diamalkan dan kalu masuk taun baru islam ker, masuk bilik jer nampak kertas photostate doa awal dan akhir tahun yg dia gunting dr paper mana2..

mostly staf sini dah keje more than 15 years aku keje dah 4 tahun eventhough sume org gaji pun biasa biasa than sume dapat better offer tp kitorg stay sebab:

1.kalau hal anak2 ker masuk sekolah ke takder hal nak keluar awal ker, cuti ker asal ada org jaga ofis
2.kalau keje siap nak balik awal ker pun ok..janji sorang tggu takut banker call.
3.kalu unpaid leave tolak gaji taun depan
4.naik gaji every year and bonus.

walopun begitu pasti terdapat kekurangan beliau yakni kedekut dalam pembelian barangan opis dan juger elektrik dan air..

tp bagi aku yg penah keje ngan bos yang terhampes, aku nobatkan Datok Ali Majid nih the best boss in my world..

semoga YB (panggilan kitorg ke dia ex YB, dia kata ok skrg yang berkhidmat pulak) panjang umur dan murah rezki..amin..

No comments:

Post a Comment

masa untuk bersuka-ria..