December 28, 2014

I have moved

Assalam.

Lama tak menjenguk ke sini. 

Ingatkan dah lupa password tapi rupanya masih boleh log in. Rasanya Google sudah beli Blogger ya, jadi bila anda ada google account, automatik boleh log in Blogger @ Blogspot.

Setahun tak menulis, banyak juga yang berubah.

Stats di blog catatkan 54,000 viewer walaupun tinycounter tulis 31,000 sahaja.

Setahun berlalu, saya sudah menjadi penulis buku @ ebook dan penulis amatur di satu laman web.

Masih lagi seorang peguam, dan pemilik Thepartykru, a candy buffet company.

Jemput ke blog baru saya. Klik >> www.dalinali.com.

Ada banyak cerita di sana. Saya masih rindu dan suka menulis ;) .

Terima kasih kerana berkunjung ke sini!

-once a blogger, always a blogger-

December 31, 2013

that 31.12.13 moment..

assalam,

pagi tadi aku hantar sijil kat boss dan surat pengesahan bekerja sekian2 lama untuk disign.. degree pun berposak carik fail baru jumpa ooh dicelah2 surat beranak anak2, bil2 bagai.. mak2 betul kau skrg ni haha..

bos takde, so aku tinggalkan nota:

" assalam .., saya nak sambung belajar. harap boleh t/t sijil dan surat ni. tq"

lepas solat zohor, bos masuk:

"u nak apply study leave ke diana? work is coming in next year.."

"u nak sambung LLM ke? can u manage ur time? becoz we ll be quite busy next year.."

lepas jawab apa yg patut, aku senyum sambil taip nota ni..

sebab tau aku dihargai di firma ini..

bye bye 2014, rasa takkan rindu kot, tak taulah nanti hehe..

December 30, 2013

bye bye 2013

                                                      


assalam..

rindu giler weih nak blogging.. kdg2 ada bende kelakar jadik aku ckp tulih lam blog bagus jugak.. tp tulah aku xde masa..

cuti sekolah ni gigih mengemas brg partykru dlm rumah.. berniaga dr rumah (xde opis) ni bukan kecik anak punye kerja weih. brg2 berniaga bercampur ngan brg kehidupan kau sekali. jadi motip cuti sekolah ni utk ada mini home office tercapai termasuk mengemas segala tok nenek brg meniaga kat stor.. aku rasa brg meniaga aku jer penuh 2 unit rak 3 tingkat kat stor tu aje. brg adalah disusun menurut pensijilan 5S okeh.. takder label tp susun dlm container jernih mengikut kaler.. itu tak tahulah sampai bile nak bertahan. tiba angin pemalas aku dah pastilah aku perokkan brg kat situ pas tu cepat2 tutup pintu stor sambil ckp "ok dah kemas dah!!" utk menyedapkan ati haha..

ok taun baru ni ada byk agenda baru.. 

aku jugak akan sambung belajar hihi.. gelihati pi amik pic passport utk isi form cina tu tanya "ambil gambar ni ini utk apa?" aku cam tegezut dia tanya sbb waddehal lak nak tanya2 khen tp tetap jawab "utk universiti!!". rasa cam x caya pulak aku yg pemalas ni nak sambung belajar.. lepas tu sambung dlm bidang yg mmg exactly a big no-no bagi aku 15 years back pulak tu.. dlm kete aku gelak ngan papa lepas amik pic, budak nak masuk tadika heboh amik pic kat kedai, ko pun seheboh-heboh nak amik passport pic hahaha.. nasib cina tu tak ckp, "i rasa u bukan baru masuk u, kan??". lau tak sentap mak okehh.. tp cina tu supportive nampaknye, diam aje, gambar pun ok edit2 sket kot ok sket la matriks kad aku kali ni dr zaman kat ukm dulu..

oklah akan sambung lg lenkali..

rindu blogging..

selamat semuanya..

maaf kalau ada salah dan silap..

see ya..



October 24, 2013

tudung 3 ringgit

assalam,

aku x taulah sape yg baca lagi belog ni. tp sekrg aku nk jugak tulis.. aku tgk ada jugak 8 org baca semalam haha..

adik @ ica kan da sekolah.. dia ni mmg menurun perangai aku, kejap ok, kejap x ok, kejap rajin, jap malas pi kerja haha..

pagi2 happy wah bangun siap buat pengumuman "adik suka pergi sekolahhhhhhh"... di saat aku tgh berkelam kelibut pagi2 tu.. pagi buat sarapan anak, pastu bagi bekal makan waktu rehat. member2 along makan ramai2 ngan dia takpelah aku anggap itu mcm sadqah ajelah (wah tetiba pronounciation arab, ko ingat ko baik sgt??).. tp gelihati kdg2 bila aku buat mihun goreng ka, nasik goreng ka, kawan2 along ckp, "aiman mama awak boleh bukak restoran!!!".. pahpahpah.. nak mengecek makanan terusss puji makanan ala restoran.. kalau korg ckp boleh meniaga pasar malam pun auntie dah kembangzz tau.. hihi tapi happy juer bile dorang makan ramai2, sbb aku ni membesar takde bwk bekal, melantaq kat umah jer, so aku pandang enteng bende2 ni.. rupa2nya ia membawa kebahgiaan. sama mcm anak2 mak aku, mcmn ko makan kat hotel ke, oversea ke, chef zubir masak ker (tetiber), masakan mak jugak yg ko terkonang khen.....

tp ada sekali, kawan dia bwk kek (tatau lah kek apa) pegi sekolah secara tiba2 (wah drama sgtt!!!). aku bajet mesti dak amril ckp dgn mak dia, aiman bwk bekal tiap2 hari, so mak dia terobliged menyediakan bekal juer.. tidak, takder niat pun nk susahkn org ker.. aku yg suka buat lebih2 (kalau rajin).. kalau malas aku goreng nugget2, pek mayonis, timun bagai nah korg makanlah... kesian jugak sebab dak amril tu sokmo membgtau bile aku pick up aiman kat sekolah bahawasanya mak dia sibuk dan bekerja di jab. penerangan malaysia, tanpa aku tanya pun.. hihi.. apa2 jelah amril ooi, apepun auntie bekerja di jab penerangan rumah auntie sendiri.. kui3x..

ooh sambung pasal dak adik, adakalanya semuaaa ok, sampai part nk gi sekolah cuba buying time dengan tiba2 nk beli sarapan di abg van nasik lemak lah, apelah.. dah tu mencukai duit papa sehari rm3 sama seperti duit sekolah aiman. lepas tu merembes nak nangis bile kene sound sbb org nak cepat. ada sekali papa dia layan pi beli nasik lemak tapi bile balik..........

"SURPRISE!!!!", kata ica masa aku tgh pakai tudung nk pi koje..

gaya membuat surprise tu sambil hulur duit 3 ringgit..

"duit ape ni darlingku comel si intan payung"(hamburan kata2 manis khas utk ica d superstar)

"ini ica bagi mama, mama kan nak beli tudung"

malam sebelum tu aku rasa dia dengar aku story mory ngan papa ckp aku xder masa nk beli tudung sekarang lah apelahhh.. sbb bizi sgt dgn kerja/rumah, papa pun bizi juer.. aku pulak tak reti nk jalan bertiga camtu.. pastu ko nak stress sorg2 bawak anak pi shopping tudung?? ada yg dia duaorg yg pakai tudung celah2 rak tu krg..

ooh tq ica, rupanya, org selalu je nk memenuhi keperluan aku. adakah aku ni memenuhi keperluan org lain?keluarga, anak2, suami? adakah? atau mementingkan diri sendiri sajer??

even ica si tecik pun tau nak menggembirakan kau.. kau????

eh tapi tudung 3 layer ica jer dah ada 3 skrg mama belikan so i know u understand haha... u know the feeling to shop till u drop.. biarkan papa n aiman yg sentiasa nk beli gajet2 tu.. kita tetap nk beli baju, kasut dan ica ada lg satu, patung baby alive..

sebab ica dah bagi mama duit, mama pun dah beli tudung3x baru yeayyyyyyyy.. modus mintak duit kat papa kata nk beli sarapan, pastu bg mama tu mmg best haha..

haha.. layankan baca citer ni.. kot2 korg paham.. kira ada pengajaran lah tu khen..

yg baik jadikan teladan, yg buruk jadikan sempadan..

ok bye korangzz

October 23, 2013

free time

assalam,

dlm masa bbrp bulan ni inilah aku baru ader free time kat ofis..

dari smlm..

obviously sebab along dah abis pekse jugak..

kdg2 teringat nk tulis mende2 kelakar tp tulah takder masa..

hujung minggu pulak mmg takde masa pun nk bukak lappy..

dari pagi sabtu, pas subuh dobi mendobi, masak memasak sampai tghr..

itu kalau takder job party, if ade, aku da setelkan mlm sebelum..

pas tu ajar anak belajar, bwk gi taman, etc..

apapun alhamdulillah sibuk kat opis maknanya ada job masuk.. if takde krg mengagau2 jugak khen..

pas tu minggu depan dan depan dan depannya nk pi berjalan nak siapkan kojo opis lg.. angan2 kau mmg byk dakdiana haha termasuk pi hatyai bulan 12.. pasport sume dah mati kuikuikui.. ntah bile lah nk pi renew nih..

apepun, meskipun bbrp bulan ni agak struggle juer dgn opis n personal matter, alhamdulillah family sentiasa ada di sisi..

syukur sgt..

aku percaya pengorbanan kita semua akan dinilai oleh Allah.. dan pertolongan Allah itu akan tiba tepat pada masanya.. tak terlewat sesaat pun..

tq Allah utk ibu bapa, adik beradik, suami, anak2, kawan, office, semua yg baik..

sebab aku ni bukan baik sgt..

mulut pergosipan itu masih ader haha..

ok baiiiiiii


July 9, 2013

ica d gossip girl



ica suke posing kalau ada geng & takder org

selalunya papa yg ambik ica balik sekolah..

baru2 ni aku ambik dia.. so bile dia balik papa dia ckp mmg ramai kawan yg akan hantar, babai dier..

si pompan kecik ni pulak pemalu di sekolah cikgu kater. diam ajer. apa cikgu suh dia buat. cuba ko tgk dia masuk kete/ sampai rumah, mulut dia potpet2 x henti2 bercerita ajuk cikgu mengajar semua.. kalau naik motor pagi sepanjang ke sekolah dok baca doa2 sampaikan papa dia pun x tahu tu doa apa.. pa, moh kite rajin belajar agama bulan posa ni horror okeh doa anak baca pun x tahu kahkah..

di samping mengadukan dak ni nakal, dak tu menanges, kene rotan dll, dia jugak menyebut nama kawan2 dia.. nama pun bertukar kat rumah, hari ni nama nur amarina lah.. jgn ko nak panggil nama lain, panggil dia nur amarina..kecoh tul anak aku ni haha.. kucing juga dinamakan mengikut nama kawan dia seperti AZREQ dll..

perangai menikus kat sekolah tu mmg perangai aku. baik je depan cikgu. belakang kepoh. sampai cikgu ngadu kat bapak aku yg penolong kanan time tu, aku ni senyap jer kat sekolah.. yolah tu.. yelah sgt..

so bile amik dia last week, dia ckp bila masuk kete:

ica : mama, yg tadi tulah bella..
mama : ooh bella sedapnya nama dia.. yg mana satu?
ica :  yg babai adik tu, itulah bella. DAK FAIQ MUHAIMIN kata BELLA GEMUK!!
mama : haaaaaa... ye ke? kenapa tak baik tau panggil bella gemuk..

actually bella tu memang berisi pun.. aku idak lah mengiyakan...

ica : ye mama, memang bella tu gemuk. FAIQ MUHAIMIN  yang kata BELLA GEMUK..

mama (dalam hati) : abis kalo faiq cakap bella gemuk, seantero tadika le kene kata bella gemuk???---> tetiba nak membela bella harharhar

adoi faiq muhaimin. tergelak aku dengar gosip ni. kesian bella tau. aku paham perasaan bella tu. kat mrsm dulu, ada classmate aku nama amir panggil aku gemuk. kat ukm, arwah gafor dari jauh lagi dah panggil "gemukkkkkkkkk!!!!!".. dah arwah dah dia.. bila diingat2 balik kelakar jugak. rasa nak menampau pun ada gak masa tu..

it is clichelah, boys will always be boys kan..

just in case mak faiq ni google nama anak dia dan jumpa blog ni, ini joke budak2 sajer..  jgnlah ambil hati sgt. aku citer ngan aiman & papa pun dorang gelak.. sejak ari tu if tanya ica bila dia cerita, dia straight jer cerita "mama bella gemuk kan, dia kan, potpetpotpet..."

ica dah pandai bergosip kakaka..

ko ingat mak ko kurusssslah sgt kannnnnnnnnnnnn..

bye..

p/s: don t worry of course aku da nasihatkan anak2 aku pasal ni, baik buruknya dan implikasinya.. ini cerita terkini sahaja.. memori tahun ini.  


July 8, 2013

i promise

assalam,

gaya ko menulis blog dlm 12 minggu sekali.. nak bersara ke hapa haha..

baru2 ni aku gugel blog aku sendiri. eh jumpa pulak dulu si zaira penah amik satu sajak ake 'dejavu seorang ibu' linkkan kat blog dia..

lepas tu aku gelak sedih jugak masa baca.. betullah aku dah banyak lupa dan tak tulis kenangan2 dgn anak2 aku akhir2 ni, pergi bercuti, ditambah2 kekelakaran si ica sekarang.. umo 4 taun memang kelakar tau.. sebutan dia main selamber je sebut..

dulu ongkai---> cornflakes, sekarang tengok aku dah lupe masa taip ni.. padehal selalu bantai gelak kat rumah dengan papa n aiman.. ica such a sweetheart..

aiman pulak now join taekwondo.. sebenarnya itu impian aku untuk join taekwondo. tapi x nak paksa dia. sekali dia nak masuk, aku happpyyyyyyyyyyyyyy sgt tau.. ada 2 kekeciwaan masa kecil aku, nak belajar piano x dapat, & taekwondo. taekwondo aku belajar kat mrsm, bapak aku x tau. pastu atas sebab2 yg maleh aku nak kenang di sini, aku stop belajar taekwondo kat ukm, despite dua kali masuk tournament dapat pingat gangsa, i stopped.. yelah tournament bodos antara kolej tu jer tapi itu kira part of me yg suka bergaduh legally u know, mcm dlm tournament, mcm happy tgk cerita karate kid tu, ha kau paham takkkkkk haha.. yelah i regret the decision i stopped learning taekwondo, tetapi rupanya Allah hantar seorang manusia comel to COMPLETE my dream.. in sha allah..

last sunday dia pergi test. aku pasrah ajer dah ler salu x pegi training. aku kan sibuk ngan partykru bagai aku tu.. sekali masa tgk dia perform steps tu, aku terharu bangga sangat.. smooth ajer stepnya.. aku ni kan cepat terharu kalau pasal anak2. org2 lain mmg anggap biasa tapi itulah perasaan seorang ibu kan.. org lain mmg tak faham..

and last week, mak aku sakit teruk..jatuh toilet, pastu tak bgtahu kitorg.. aku call ckp ngan mak aku pun aku nangis (skarang ni pun baru lap air mata), "kenapa mak tak bagitahu kitorg mak sakit????"

mak aku pun nangis jugak, "sebab mak tahu anak2 mak sayang mak. mak tak nak susahkan". lepas tu dua2 pun nangis..

I PROMISE, aku akan ada dating day ngan mak every month. ambik cuti dan pergi jalan ngan mak. dua org sahaja. aku dah plan dari awal tahun tp aku lupa. aku buat2 lupa/ sibuk dan 1001 alasan.. aku tau kalau ada budak2 ni mak mcm tak nak susahkan aku dan papa. so aku decide aku akan ambik cuti hari kerja utk spend time ngan mak.. i promise..

I PROMISE aku akan salu update memori ngan anak2, family aku kat sini. blog ni bukan utk tunjuk kisah bahagia sahaja tapi mungkin kisah pahit manis kami sekeluarga.. aku nak aku senyum ketawa nangis mcm sekarang bile aku, papa, aiman, ica dll baca blog ni nanti.. maybe masa tu aku da pelupe teruk aka nyanyuk, sa tadaaaa.. this is my virtual diary..

ya Allah, terima kasih atas semua anugerah pinjaman Kau kepada ku.. SEMUA SEKALI..

and last but not least sajak DEJAVU SEORANG IBU ( poetry pun salah satu kesukaan yg lama aku tinggalkan..)

... from entri tahun 2010..

salam.

baru2 ni baca entri my friend MK in her blog 'to cook or babble'.

actually i pun semenjak dua menjak ni berhasrat utk menulis pasal isu yg sama.. i mean lebih kurang sama..

tp risau org kata i ni isteri yg tak bersyukur or ibu lupe daratan.. TIDAK..

sometimes, kita akan rasa boring dgn rutin kita..

so tetiba i nak mengasah bakat i bersajak.. so terimalah.. (*tetiba buat gaya artis*)

dejavu seorang ibu

menjadi seorang ibu
bermakna
anda perlu basuh botol susu anak
selama anak itu membesar..
dalam kes saya dah 6 tahun, and more years to come..

menjadi seorang ibu
bermakna
anda perlu bergegas masak
bila2 masa anak anda kelaparan

menjadi seorang ibu 
bermakna
anda perlu multifunction
yakni sebagai ibu, bibik, cikgu, pencerita, pendengar cerita yg sama utk 30 kali dll..

menjadi seorang ibu
bermakna
keperluan anda nak pi facial muka yg mula berkedut
dan juga membeli kasut baru
jatuh ke tangga 142 dan 143 dalam senarai
yg mana
tangga 1-100 adalah list utk anak2 sahaja

menjadi seorang ibu
bermakna
anda memikirkan manusia lain iaitu anak anda
selama 25 jam sehari
iaitu tambahan sejam dalam mimpi
(*eh sukahatilah i nak gandakan masa di dalam mimpi..*)

menjadi seorang ibu
bererti
anda mesti belajar masak
like my mum golden words bile i decide i tak perlu belajar masak dulu
'nanti bile anak kau mintak makan kau mesti akan masak'
betul pulak tu..
omak.. omak.. dak diana dah buleh masak dah.. wakaka..

menjadi seorang ibu
bermakna 
anda akan melalui
rutin yg sama
bangun pagi, siapkan anak, hantar ke penjaga, amik, masak, tidurkan
selama mana anak anda itu membesar di depan mata

menjadi seorang ibu
yang bekerja
bermakna anda akan menanggung rasa bersalah
seumur hidup
kerana menghantar anak anda untuk dijaga oleh org lain
entah dorang sayang ke tak anak kita tu..

menjadi seorang ibu
bermakna
anda terpaksa biasakan diri hidup dlm rumah yg bersepah dgn permainan

menjadi seorang ibu
bermakna
anda rasa ngeri bile ingat saat nak melahirkan
tp rasa bahagia bile tgk muka anak for the 1st time
and for the rest of their life

menjadi seorang ibu
tidak bermakna
kita perlu menjadi kaya
utk membahagiakan anak
cukuplah kaya dgn kasih sayang
(*ayat menyedapkan hati dr si tak kaya.. wakaka*)

menjadi seorang ibu
adakalanya membuatkan anda nampak sememeh
bile tudung senget ditarik anak
dan seluar lencun kena susu tumpah

menjadi seorang ibu
tidak bermakna
i perlu menjadi perfect mum
yg tak marah anak, or pukul anak bila buat salah..
senyum sokmo bile anak buat peel..
tak perlu perfect gitu..

menjadi seorang ibu
bermakna
ANDA PERLU FEELING DEJAVU EVERYDAY
rasa macam benda2 ni dah dilalui tiap2 hari
sekali-sekala rasa boring tu biasalah
itu maknanya i ni normal
kecuali i ni robot
takde deh dejavu-dejavu nih..

menjadi seorang ibu
menjadikan anda tidak lagi adventurous
kalau dulu buleh travel melebihi 2 marhalah anytime
sekarang jadual anak belajar, tido, harus diambilkira

menjadi seorang ibu
pasti jadikan kita perindu
bila anak2 kita mula meninggalkan kita
ke kehidupan yg mungkin menjanjikan bahagia.. insyaallah
bukan lagi dengan duduk di pangkuan kita
dan mendengar kita bercerita ntah hapa2 dan auta semata2

menjadi seorang ibu
mengingatkan kita
bahawa tuhan sgt mengasihi kita dengan mengirimkan
jiwa2 kecil yang membuat kita sibuk sentiasa

jadi Tuhan maafkan aku
kalau aku ada mengada-ngada
aku harap agar doa jiwa2 kecil itu
membuatkan Kau memaafkan aku..


bye